Försäljningen stängd
Försäljningen har stängt.

Viner gjorda på pinot noir är många gånger motpolen till dagens publika, kraftiga viner då pinot noir sällan blir vare sig strävt eller fylligt. Det mesta av njutningen kommer från aromer och fokus ligger istället på finess, elegans och nyansrikedom.

Det är en känslig och svårodlad druva som förr nästan uteslutande odlades i Bourgogne och Champagne, i Frankrike, dels på grund av vingårdarna men mest på grund av människorna. Druvan kräver svala vindistrikt och det finns en stor variation i stilar. Idag har många kloner anpassats, studerats ingående och därför hittar man numera pinot noir över hela världen.

Pinot noir kanske orsakar mer diskussion än någon annan druva, som oftast kretsar kring att finna dess svårfångade charm och sanna uttryck. Det är en av få druvor som har en förmåga att på egen hand göra komplexa och kompletta viner, om man nu lyckas förmå den till det.

Spännvidden mellan bra och mindre bra viner är enorm och det gäller att välja vin med extra omsorg. Pinot noir blir aldrig riktigt billig då den är ett riskabelt och mer kostsamt äventyr för både vinbonden och vindrickaren. Men det är just det som gör bra pinot noir så lockande och så belönande.

Vi provar fem viner och serverar till det en assiett med fem ostar. Under ca. 90 minuter reder vi sedan ut begreppen och berättar om stilar och produktionsmetoder.