Försäljningen stängd
Försäljningen har stängt.

Vi är mycket glada åt att få fint besök av Pascale och Bixintxo Aphaule från baskiska Domaine Bordatto. Ett verkligt unikt tillfälle ni inte får missa! 

2001 köpte Pascale och Bixintxo gården Bordatto i Jaxu som ligger högt i Pyreneerna i franska Baskien. De var då 25 år gamla och hade arbetat några år i Bordeaux med vita viner och Bixintxo hade utbildat sig till vinproducent. Gården är på 4,5 hektar varav 3,5 hektar är äppelodling och 1 hektar för vinodling. De odlar druvan Tannat och traditionella lokala äppelsorter som Anisa, Eztika och Erri Sagarra. Det är viktigt för dem att det är karaktärsfulla äpplen och de har ca 30 olika cideräppelsorter.

Pascale och Bixintxo har även gjort ett stort arbete med att försöka kartlägga jordmånen där träden växer, vilket har varit arbetsamt då det finns mycket stora variationer i de pyreneiska bergen. På gården finns kalk, kisel, magnesium och även vulkaniska jordarter. Traditionellt odlar man ormbunkar kring äppelträden. 

Skörden pågår från september till december. Äppelträden plockas flera gånger per säsong, allt efter som att äpplena mognar och faller till marken. De plockar äpplena för hand och det är viktigt att frukterna är mogna. Olika äppelsorter mustas separat och jäses långsamt så att man kontrollera processen och för att behålla och utveckla smakerna. Efter fermentering blandas sorterna för att kunna behålla karaktärerna på de olika cidersorterna år efter år. 

Det blir en provningar på engelska av Domaine Bordattos cider och viner. Till det blir det baskiska ostar! Varmt välkomna!